vakantie in Griekenland

Vakantie op Kreta: ontdek het paradijselijke schiereiland Gramvousa

Een beschermd natuureiland aan de westkust van Kreta

Dat Kreta meer is dan het toeristische Chersonissos en Star Beach lieten we al zien in ons artikel over de andere kant van Kreta. Maar ook de omgeving rondom het eiland zit vol met pareltjes. Rotsachtige stranden met helderblauw water vullen de ruim 1000 km lange kustlijn. Langs deze kust bevindt zich ook het beschermde schiereiland Gramvousa, dat alleen per boot te bereiken is.

Gramvousa

Het kleine schiereiland Gramvousa, bestaande uit Imeri en Agria Gramvousa, heeft een geschiedenis waar nog altijd imposante overblijfselen van te vinden zijn. Op Imeri Gramvousa bevinden zich de overblijfselen van een eeuwenoud Venetiaans fort, afkomstig uit de 16e en 17e eeuw . Vroeger leefde op het schiereiland Kretenzische opstandelingen tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog, nu is het een eiland van pure rust.

Gramvousa
Gramvousa © Op23/Unsplash

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je in ongeveer 3,5 uur rechtstreeks naar Kreta (Heraklion). Boek je een vliegticket Kreta bij Transavia dan kan je zelfs kiezen uit drie airports: Schiphol, Eindhoven en Rotterdam/Den Haag. Vanuit Heraklion Airport pak je vervolgens eenvoudig de bus naar het westen van het eiland. Helemaal fijn is als je eigen vervoer hebt en een auto huurt. Eenmaal in West-Kreta, kan je vanuit Kissamos de boot pakken naar Gramvousa. Onder andere Gramvousa Balos Cruise brengt je hiernaartoe.

De boot stopt eerst op Imeri Gramvousa, waarbij je ook de tijd krijgt om de 137 meter hoge klim te maken naar het fort, dat ongeveer 15 minuten duurt. De klim wordt al snel beloond door het adembenemende uitzicht op de kustlijn van het mooie Kreta. Met een beetje geluk kun je in het helderblauwe water de Caretta Caretta zeeschildpadden zien in het beschermde gebied van Imeri Gramvousa. Er gaan ook geruchten dat er schatten begraven liggen op het eiland.

➸ Meer weten over deze bestemming? Ga naar 27Vakantiedagen.nl Kreta

Lagune Balos

De volgende stop is Lagune Balos. Met kleine bootjes kom je aan op het schitterende strand van Balos dat zich kenmerkt door het lage water. Op dit eiland vind je zeldzame planten waardoor besloten is om dit gebied helemaal onder bescherming te plaatsen. Genoeg zonnebrand is geen overbodige luxe bij een bezoek aan Balos, ook wel Tigani Balos genoemd: de braadpan. De naam heeft het niet zomaar gekregen, er is hier namelijk nauwelijks een stukje schaduw te vinden.

Gramvousa
Kissamos beach © Ben Michel/Unsplash

Praktisch

Boten naar Gramvousa vertrekken vanaf Kissamos, aan de westkust van Kreta. Via de website van Gramvousa kun je de tickets al bestellen. Zo ben je goedkoper uit en heb je de zekerheid dat je niet voor een volle boot komt te staan in Kissamos. Breng zelf eten en drinken mee, of koop dit op de boot. Gramvousa is een natuureiland en eetgelegenheden zal je er dan ook niet aantreffen. Nog een tip: neem voordat je aan boord gaat ook een kijkje in het stadje zelf. Kissamos staat bekend als een relatief klein, niet toeristisch plattelandsdorpje waar je tussen de Griekse bevolking het echte Kreta te zien krijgt. De moeite waard om even rustig rond te slenteren dus!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Vakantie op Kreta: ontdek het paradijselijke schiereiland Gramvousa”

Wat vind jij? Laat van je horen!