surfen in Newcastle

Leer surfen tussen de locals in het Australische Newcastle

Sydney is een must visit tijdens je reis door Australië, maar aan elke wereldstad zitten nadelen. Even genoeg van het drukke en toeristische Sydney? Pak dan de trein of auto richting het noorden tot aan Newcastle. Dit plaatsje is in vergelijking met Sydney een oase van rust waar je jezelf makkelijk een paar dagen of langer kunt opladen. Het is bovendien een echt surfwalhalla, waar je tussen de locals de golven kunt leren trotseren. Wij bezochten vast de leukste plekjes om te proeven van de Australische gezelligheid en te leren surfen in Newcastle!

Uitvalsbasis

De rit alleen al is de moeite waard, met het ene na het andere nationale park dat aan je voorbij trekt. Newcastle is gezegend met een ideale ligging en wordt vaak gezien als uitvalsbasis voor tripjes naar wijnregio Hunter Valley en, een klein stukje noordelijker, de haven van Port Stephens waar je dolfijnen en walvissen kunt spotten.

Maar terug naar Newcastle zelf, want het stadje op zich is al een reden om hierheen te komen. Het fijne aan Newcastle is dat de stad omgeven is door stranden waar je heerlijk kunt vertoeven of kunt leren surfen. Het bekendste strand is Nobbys beach, dat Sydneys’ populaire Bondi beach ineens in de schaduw plaatst, wat wat is het hier mooi! Huur een surfplank, pak een biertje bij het paviljoen of wandel naar Nobbys Lighthouse om te genieten van het geweldige uitzicht over de oceaan en de stad.

surfen in Newcastle

Surfen in Newcastle

Newcastle is dé plek in New South Wales om te surfen. Er zijn dan ook genoeg plekken om een lesje te nemen als je geen geoefende surfer bent. Zo is er de Newcastle surfschool die twee uur durende groepslessen aanbiedt voor 40 dollar. Wil je liever een stoomcursus? Neem dan een privéles bij Isurf Newcastle Surfschool. Voor 80 dollar is de surfleraar anderhalf uur helemaal van jou en leert hij je alles wat je moet weten. Als beginner is Nobbys beach de perfecte plek om te gaan surfen in Newcastle. Met wat meer ervaring kun je ook naar Newcastle beach, al blijft het hier uitkijken geblazen voor de rotsen in zee.

Wat heb je nodig?

Als je al weet dat je wilt gaan surfen in Newcastle of op een andere plek in Australië, zorg dan dat je goed voorbereid bent. De zon is in heel het land enorm sterk en zonnebrand factor 50 is echt geen overbodige luxe. Dat geldt ook voor zink creme voor je gezicht (het witte goedje dat alle surfers dragen). Boek je een surfles, dan zit de huur van een wetsuit en surfplank er in principe bij in. Vanwege de hoge watertemperaturen wordt een wetsuit hier niet altijd gedragen, maar in een simpele bikini op de plank gaan staan is geen goed idee. Speciale surf wear is dan aan te raden, zoals een zonwerend rash shirt dat je surfschool voor je heeft, waaronder je dan een eigen sportbadpak of goed stevig zittende bikini draagt.

surfen in Newcastle

After surf: Australische gezelligheid in Newcastle

Wil je na het surfen even bijkomen dan kan dit in één van de parken die Newcastle rijk is met misschien wel als mooiste exemplaar het Civic park. Grote kans dat je bezoek krijgt van een Novocastrian, de naam die de inwoners van Newcastle zichzelf hebben gegeven. De locals zijn erg aardig en geïnteresseerd in de backpackers die naar hun stad komen. Nog een voordeel van het feit dat Newcastle niet overstroomt is met toeristen!

Dat de inwoners van Newcastle wel van een beetje gezelligheid houden, bewijzen de volle cafés en barretjes rond lunchtijd en ’s avonds als het nachtleven begint. In Hunter Street zijn genoeg van dit soort tentjes te vinden maar wil je écht tussen de locals zitten? Loop dan naar The Grain Store Craft Beer Cafe in Scott Street. In deze bar kun je lekker een hapje eten en drinken terwijl er live muziek wordt gespeeld. Ze zijn niet de goedkoopste eetgelegenheid in de stad maar het is nog steeds betaalbaar. Voor tussen de tien en twintig dollar heb je hier een goede hamburger of pizza te pakken. Leuk weetje; op de kaart staat welk biertje je het beste bij je maaltijd kunt drinken.

surfen in Newcastle

Surfen in Newcastle combineren met meer leuks in de regio? Probeer bijvoorbeeld de Manly Scenic Walkway en check de bestemmingspagina van Australië voor meer reisinspiratie in dit mooie land!

Foto’s: Roanish (incl. header), Joseph Novak
Geschreven door - Daisy Schalkens is student journalistiek. Met haar artikelen hoopt ze mensen enthousiast te maken om de wereld te gaan verkennen. Daar is ze zelf deze zomer mee begonnen tijdens haar reis naar Nepal en Australië.

Wat vind jij? Laat van je horen!