stedentrip Lissabon

Uit de schaduw van de toeristen tijdens je stedentrip Lissabon

Volg je de kudde, dan zie je de stad van de ansichtkaarten. Sla je af, dan ervaar je het echte Lissabon.

Met pijn in de kuiten en een camera vol kiekjes van highlights als het beroemde plein Praça do Commercio en het Castello do São Jorge keren veel buitenlandse toeristen huiswaarts. Zij zijn niet de enigen. Maarliefst 5.8 miljoen buitenlandse toeristen verblijven volgens het toonaangevende World Travel & Tourism Council minimaal één nacht in de stad. Lissabon heeft de toerist dan ook veel te bieden.

Een stedentrip Lissabon

De stad beschikt over blikvangers als de fadowijk Alfama en het expo terrein van de Wereldtentoonstelling van 1998. In Alfama, de oudste wijk van Lissabon, kan je voor eeuwig struinen door de kleine, nauwe straatjes maar je moet je wel eerst een weg banen door de menigte toeristen die je bij elke bezienswaardigheid tegenkomt. Vanaf dit moment sta je voor een keuze. Meelopen met de kudde of zelf op pad?

stedentrip Lissabon

Een stad van tegenstellingen

Wanneer je de kudde volgt, toont de stad alleen zijn hoogtepunten. Zonde, want er is zo veel meer dan het Lissabon van de ansichtkaarten. Plekken waar je de echte stad ervaart. Even buiten het stadscentrum is het gigantische expo terrein opgetrokken. Deze futuristische wijk, gevestigd in het Parque das Nações, staat vol architectonische pareltjes en op straat is er geen vuiltje te bekennen.

Maar wie een paar haltes later uit de metro stapt, komt in een andere wereld terecht. Hier is Lissabon rauw, vervallen en melancholisch. Hier is Lissabon lelijk. Zo kent de stad veel van deze tegenstellingen. Vanaf de Praça do Commercio kijk je bijvoorbeeld uit op het bekende Jezusbeeld van Lissabon, de Cristo Rei. Deze kopie van het befaamde beeld in Rio de Janeiro is prachtig ontworpen. Het enige punt van kritiek is de lelijk volgebouwde berg waarop het staat. Dit is Lissabon in een notendop. Mooi en lelijk, oud en nieuw, staan naast elkaar.

Alles komt samen in de beroemdste wijk van de stad: Bairro Alto. Het begint al met de klim de heuvel op vanaf Rossio, het tweede plein van de stad. Eén grote trap – de Calçada do Duque – leidt de reiziger naar de wijk. Op de klim kom je langs allerlei pittoreske Portugese restaurantjes. Het is moeilijk om je in te houden bij het zien van alle plaatselijke specialiteiten, maar er moet doorgeklommen worden. Dat is niet zonder reden. De eindbestemming Bairro Alto staat namelijk bekend om haar talloze eetgelegenheden.

stedentrip Lissabon

De ultieme Lissabon ervaring

Maar er is meer dan alleen eettentjes waar je geniet van de Portugese keuken. In tegenstelling tot Rossio en Praça do Commercio bleef Bairro Alto, Bovenstad in het Portugees, tijdens de aardbeving van 1755 grotendeels ongedeerd waardoor er de sfeer hangt van een echte volkswijk. Kleine straatjes met kinderkopjes leiden je langs moderne art-deco winkeltjes en karakteristieke arbeidershuisjes naar het geheim van de stad: de Miradouro de São Pedro de Alcantara. Het uitzicht is bewonderenswaardig. De plek laat een dwarsdoorsnede van noord naar zuid zien met uitzicht op de moderne kantorenwijk Campo Grande en het expo terrein met iets verder de ouderwetse buitenwijken. Maar ook op de Taag, het kasteel en aan je voeten de historische binnenstad. Kortom, alles wat Lissabon zo typeert – in goed en slecht opzicht – komt hier samen. De ultieme ervaring tijdens je stedentrip Lissabon.

Wat zijn jouw tips voor de ultieme stedentrip Lissabon?

Geschreven door - Door zijn Nieuw-Zeelandse roots heeft Jessy een gekke voorliefde voor Kiwi’s , rugby en Maori’s. Daarnaast speurt hij graag naar spannende locaties in toeristische steden en heeft hij een voorliefde voor Berlijn. In zijn ogen de enige Europese stad die aan deze eisen kan voldoen.

Wat vind jij? Laat van je horen!