3 x roadtrippen over bewegwijzerde autoroutes in Nederland

Op pad in eigen land? Daarbij denken we al gauw aan een dagje shoppen, naar het strand of een mooie wandeling in de natuur. Maar net zo goed kan je er een route van maken. Hoewel we voor roadtrips vaak de grens over gaan, zijn er ook prachtige autoroutes in Nederland te vinden. Routes die zich perfect lenen om je te laten verrassen door kanten van het land die je nog niet kende. Zonder haast of navigatie; met veel tussenstops én bewegwijzering. Ga je mee een dagje toeren in eigen land?

Wanneer je de routekaarten weglegt, Google Maps afsluit en je blik op de bordjes houdt, ontdek je pas echt wat er allemaal langs de route te ontdekken valt

Toeren over autoroutes in Nederland: het ultieme vakantiegevoel

Roadtrips brengen ons maar wat graag de grens over; in het vliegtuig naar de zon, autootje huren en toeren maar! Maar waarom zou je dat niet in eigen land doen? Je kent ze wellicht niet, maar we hebben een aantal bijzonder mooie bewegwijzerde autoroutes in Nederland en die vormen de succesformule voor een vakantie in eigen land. Want wanneer je de routekaarten weglegt, Google Maps afsluit en je blik op de bordjes houdt, ontdek je pas echt wat er allemaal langs de route te ontdekken valt.

Wat als je geen eigen auto ter beschikking hebt? De trein is in dit geval geen alternatief, de routes zijn uitgestippeld om af te leggen op vier wielen. Maar als we in het buitenland massaal in de huurauto stappen, waarom zou je dat hier dan niet ook doen? Het is tenslotte eenvoudig, onbezorgd én lekker comfortabel. Zo heeft Europcar door heel Nederland verhuurlocaties zitten; je pikt eenvoudig je huurauto op —vakantiegevoel inclusief— en je roadtripavontuur kan direct beginnen! We selecteerden drie van onze favoriete autoroutes in Nederland die je gegarandeerd met een nieuwe blik ons land laten beleven. Welke kies jij?

autoroutes in Nederland

De Mergellandroute: hoogtepunten in Limburg

Eigenlijk is het bijna Nederland niet meer, want in het zuiden van Limburg voel je je stiekem in het buitenland. Met rollende landschappen en een onmiskenbaar accent is dit deel van ons land een succesformule om je tijdens een korte trip dicht bij huis toch eventjes helemaal weg te voelen. Ontdek deze regio eens niet met een stedentripje Maastricht of weekendje Valkenburg maar stap in de auto en volg de bordjes langs de Mergellandroute. De route neemt je 110 kilometer lang mee voor een kennismaking met het mooiste van de cultuur en natuur in Limburg. Het officiële start- en eindpunt is het treinstation in Maastricht; een ideaal excuus om dat stedentripje Maastricht te verlengen met deze ontdekkingsroute!

De Mergellandroute is een van de bekendste autoroutes in Nederland. En dat is niet onterecht; onderweg rij je langs hoogtepunten als de Vaalserberg (het hoogste punt van Nederland!) en dorpen als Epe, Slenaken en Eijsden met karakteristieke vakwerkhuizen, molens en natuurlijk altijd genoeg terrasjes om te genieten van het bourgondische zuiden. Zeker reden om uit te stappen is de Basiliek van het Heilige Sacrament op de Grote Markt in het plaatsje Meerssen. Een prachtige Gotische blikvanger die je dagelijks kunt bezoeken! Stop ook bij Eijsden, in het hart van het eigenlijke Mergelland. Niet alleen de moeite waard voor het sfeervolle dorp, maar ook voor de 19e-eeuwse molens én Kasteel Eijsden, waar je vrij kan rondstruinen door de kasteeltuinen! Genoeg cultuur gesnoven? Rij dan naar het natuurreservaat Savelsbos voor een stevige wandeling over de hellingen van het Maasdal. Staatsbosbeheer heeft hier talloze mooie wandelingen uitgestippeld, waaronder het 6,6km lange Boswachterpad en een verlengde route van 13km langs onder andere vuursteenmijnen en kalksteengroeves.

autoroutes in Nederland
Een echte blikvanger onderweg is de Basiliek van het Heilige Sacrament in Meerssen

De Gronings Goed Route

Er gaat niets boven Groningen zeggen de Groningers zelf, en misschien hebben ze ook wel gewoon gelijk. De Gronings Goed Route is in elk geval een uitstekende start als je dit deel van Nederland nog niet goed kent. Het neemt je over 145 kilometer mee langs cultureel erfgoed en natuurgebieden in het westen van Groningen. De rust en ruimte is hier wat overheerst, met knusse dorpjes als Eenrum en Warffum en lege wegen langs de kenmerkende wierden en dijken. Hoogtepunten op de route zijn natuurlijk de zeehondencrèche in Pieterburen én het Nationaal Park Lauwersmeer. Alleen daar kan je je al een hele dag vermaken met de vele wandel- of fietsroutes terwijl je je ogen goed openhoudt voor de vele vogelsoorten die er leven. Oer-Hollands, zo kan je deze route met recht noemen. En wanneer je de bordjes volgt passeer je vanzelf de in totaal 11 musea die langs de route zijn gelegen en waar je van alles leert over de geschiedenis van deze uithoek van ons land.

♡ Weten wat wij van deze autoroute vonden? Lees ons verslag over de Gronings Goed route!

Gronings Goed route
Natuur genoeg om voor uit te stappen! Bijvoorbeeld voor de wandelpaden langs dijken en kwelders aan de Waddenzee

De Sagenlandroute door Noordoost-Twente

Het klinkt als een route door het sprookjesbos in de Efteling en ook al is dat niet het geval; het zijn wel de mooie verhalen die op deze route centraal staan. De Sagenlandroute laat je kennismaken met de historie van Noordoost-Twente via de sagen en legendes die in dit deel van ons land nog voortleven in de lokale cultuur en natuur. De route van ruim 80 kilometer kan je op diverse punten starten en eindigen en ons advies is om er vooral de tijd voor te nemen. Het wemelt namelijk van de bezienswaardigheden op deze aanrader onder de autoroutes in Nederland. Onderweg passeer je talloze statige boerderijen, wind- en watermolens en oude kappelletjes die allemaal kenmerkend zijn voor deze streek.

Als je beperkt de tijd hebt en maar één stadje kan aandoen, zorg dan dat het Ootmarsum is. In dit 17-eeuwse vestingstadje wandel je van het ene naar het andere monument. Loop hier binnen bij het Openluchtmuseum Oostmarsum, bewonder de Gotische basiliek en dwaal door knusse straatjes langs huizen met karakteristieke geveltjes. Andere bijzondere tussenstops vind je bij de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop en natuurgebied Springdal, waar je het gelijknamige natuurreservaat kunt betreden met prachtige wandelpaden én het mooiste uitzicht over Twente; namelijk vanaf de Kuiperberg.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “3 x roadtrippen over bewegwijzerde autoroutes in Nederland”

  1. Leuk! Het zijn drie regio’s in Nederland waar ik inderdaad al eens met onze cabrio rondgetourd heb en alledrie echt de moeite waard! We hebben niet echt een officiële route gevolgd maar dat lijkt mij eigenlijk wel leuk.

Wat vind jij? Laat van je horen!