Huangshan | Traplopen in het natuurwonder van de Chinese Yellow Mountains
De zonsondergang bekijk ik vanaf deze steen boven de afgrond. Onder me bevindt zich honderden meters niets. Een immense stilte, ver weg van de Chinese drukte. Ik waan me even alleen op de wereld en geniet van de adembenemende uitzichten. De frisse herfstlucht, een duizelingwekkende diepte en spitse rotspunten gehuld in een mysterieuze mist omringen me. Ik weet het zeker: dit bezoek aan Huangshan is zonder twijfel een van de mooiste die ik ooit gedaan heb.
Yellow Mountains
Het natuurgebied van Huangshan, ook wel de Yellow Mountains genoemd, is een razend populaire bestemming in China. En ik snap dat wel! Deze wonderschone bergketen bevindt zich in het zuiden van het land en is absoluut een van de mooiste stukken natuur in China. Het berggebied is voor de Chinezen een klassieke bedevaartbestemming en biedt al eeuwenlang inspiratie voor kunstenaars. Het gebied bestaat uit 72 bergpieken die zo’n 200 dagen per jaar in mist gehuld zijn. Uit de kilometersdiepe valleien met nevel rijzen honderden grillige, granieten rotspunten. De combi met bergmeertjes, fraaie flora en watervallen maakt de Huangshan scenery tot een waar schilderij.
➸ Meer China: Aan boord van de Transmongolië Express
Van Tunxi via Tangkou naar de top
Het “dorpje” Tunxi (150.000 inwoners) wordt door de meeste backpackers als uitvalsbasis gebruikt. Hier boek je voor je bezoek aan Huangshan de bus en als het even kan, ook een accommodatie op de top van de berg. Op de dag van vertrek word je rond 6 uur ’s ochtends door de bus opgehaald en naar Tangkou gebracht, het dorp aan de voet van de berg. Vanaf daar kun je via de westkant (15km) of via de oostkant (8km) de 1800 meter omhoog lopen, of je kiest voor één van de drie kabelbanen. Om meer tijd op de toppen te kunnen spenderen, kozen wij ervoor om met de kabelbaan omhoog te gaan. Binnen een mum van tijd stonden we boven en meteen werden we getrakteerd op een sprookjesachtig uitzicht.
Traplopen in een oneindig schilderij
Eenmaal boven is het wandelen geblazen. Rond de toppen kronkelen honderden meters aan wandelpaden en trappen. Allemaal goed aangelegd, onderhouden en afgebakend. Precies waar Chinezen van houden. Daarbij is het een bergketen die iedere Chinees een keer in zijn leven beklommen wil hebben. Grote tourgroepen met Chinese toeristen en gidsen die door microfoontjes tetteren zijn dan helaas ook de realiteit. Maar laat je daar niet door afschrikken! Ik raad je aan om veel en ver te lopen. Hoe verder je van de kabelbanen gaat tijdens je bezoek aan Huangshan, hoe rustiger de paden.
Onderweg vind je bordjes waarop je ziet hoe het netwerk aan wandelpaden in elkaar steekt en waar zich de pieken met poëtische namen bevinden. De drie hoogste en belangrijkste pieken zijn de Lotus Peak (1864 m), Bright Summit Peak (1840 m) en de Capital of Heaven Peak (1829 m). Met een kaart in onze hand stapten wij van piek naar piek. Trap op, trap af. De eindeloze trappen, smalle paadjes en granieten bruggetjes lopen allemaal langs diepe afgronden. Ontzagwekkend om te zien hoe ze dit gebied zo toegankelijk hebben gemaakt! Onderweg dienen de meest spectaculaire uitzichten zich aan. In het gebied groeit ook de Huangshan-den, die zich uit elke bergspleet wurmt en vaak horizontaal op de steile rotswanden groeit, Fantastische vergezichten, mooie doorkijkjes en een eeuwenoude natuur maken de wandeltochten tot één groot schouwspel.
➸ Ook leuk: Een foodguide voor de lokale keuken in China
De beroemde zonsopgang
Je kunt van je bezoek aan Huangshan een dagtocht maken, maar dan doe je jezelf eigenlijk tekort. Liever slaap je minimaal een nacht in één van de ho(s)tels op de bergtoppen. De accommodaties zijn voor Chinese begrippen prijzig maar je hebt op deze manier wel de kans om de zonsopgang boven het indrukwekkende gebergte te aanschouwen. Op dag twee rinkelt de wekker dan ook 5 uur ‘s ochtends, want half 6 hopen we de zon als een rode bol boven de wolkenzee te zien opkomen. Dit bleek alleen iets minder idyllisch dan de zonsondergang de vorige dag, aangezien een paar honderd Chinezen hetzelfde idee hadden. Het natuurgebied is groot dus ga vroeg op pad om een mooi en rustig plekje op te zoeken. Als het weer een beetje mee zit, geniet je van een magische zonsopgang boven de eindeloze wolkenmassa met de daarbovenuit piepende bergpunten.
De afdaling
Ook de tweede dag gaan we omhoog, omlaag… omhoog, omlaag. Opnieuw een zware tocht, maar het is elke zweetdruppel waard. Je blijft je vergapen aan de surrealistische uitzichten en de verleiding om aan één stuk door foto’s te schieten is enorm. We besloten de bergketen halverwege dag twee via de oostelijke trappen af te dalen. Acht kilometers over alleen maar trappen! Een behoorlijke inspanning maar je mag niet klagen. Onderweg kom je vele Chinese draagmannen tegen die loodzware jukken met voedsel, lakens, en bouwmateriaal de berg op slepen. Een ongelooflijke prestatie. Aan de voet van de berg vind je de warmwaterbronnen van Huangshan. Relaxed voor je vermoeide spieren, want je houdt van deze tocht gegarandeerd spierpijn over. En uiteraard: onvergetelijke herinneringen.
Praktische info voor je bezoek aan Huangshan:
➸ Huangshan is het hele jaar te beklimmen, maar de beste reistijd is van april t/m november. Het weer op de berg kan soms even grillig als de bergketen zelf zijn, maar ook met mist, wolken en regen is dit gebied prachtig. Zelf beklom ik de berg in oktober. Een grote variatie aan herfstkleuren gaf het gebied een extra dimensie!
➸ Wat neem je mee? Goede schoenen, warme kleren, genoeg water en je camera (!). De budgetreizigers zorgen ook voor voldoende eten, aangezien de eetgelegenheden op de berg niet bepaald goedkoop zijn.
Wauw, wat een geweldige foto’s! Dit ziet er heel mooi uit zeg 🙂 Wij gaan hier helaas geen tijd voor hebben tijdens onze reis door China, maar anders had ik er zeker naar toe gegaan