weekendje Friesland

Genieten van de elementen tijdens een actief weekendje Friesland

Het is de wieg van ’s werelds beste schaatsers en zeilers. De plek waar het wemelt van de mooie fietsroutes en waar je ’s zomers kitesurfers massaal aan de horizon voorbij ziet stunten. Friesland is waar je moet zijn als je wel houdt van wat plezier met de elementen. Ik ging de uitdaging aan en dook in de wereld van outdoorsport tijdens een weekendje Friesland.

De Ardennen van Nederland, dat is het eigenlijk. Niet vanwege de bergen nee, wel vanwege de eindeloze aantrekkingskracht op liefhebbers van natuur en outdoor. Heel wat basisscholen vinden hun weg naar het hoge noorden voor het jaarlijkse zeilkamp en families en vriendengroepen kiezen maar wat graag voor een actief weekendje Friesland. Of je nu echt een doorgewinterde sporter bent of net als ik gewoon houdt van de combinatie natuur en vermaak: in Friesland vind je het.

weekendje Friesland

Wind- en kitesurfen

Weer of geen weer, boven de dijk aan het IJsselmeer zie je steevast een kleurrijke rij kites in de lucht hangen. Een spektakel om naar te kijken, maar zeker zo leuk om zelf te proberen. Nog nooit gekitesurft? Houd er rekening mee dat het niet bepaald de makkelijkste sport is om onder de knie te krijgen. Heb je net als ik maar een paar uurtjes de tijd tijdens je weekendje Friesland, dan is windsurfen wellicht een slimmere keuze. Ik beproefde mijn geluk op het IJsselmeer bij Workum. Bij Surfschool Sky High leerde ik in een uurtje de basis van het windsurfen en lukte het me ook daadwerkelijk om te blijven staan en vooruit te komen. Wat een kick! Zeker op mooie dagen hangt er op het strand een hele fijne surf vibe. Nadat ik uitgeteld het water uitkwam heb ik me bij zonsondergang nog lang aan het gestunt van de pro’s vergaapt!

weekendje Friesland

weekendje Friesland

Lees ook: Een citytrip Leeuwarden

Suppen op zee of in de gracht

Waar water is vind je tegenwoordig suppers. Is het daarom minder leuk? Zeker niet. Stand Up Paddle boarding is gewoon ideaal als je zin hebt in een leuke buitenactiviteit zonder al te veel gedoe of spierpijn. Extra fijn: het is hartstikke betaalbaar en je kunt onderweg nog genieten van de omgeving ook. In Friesland bieden ze suptours aan op veel verschillende plekken. Wil je graag het open water op? Dan zijn er aan het IJsselmeer genoeg opties. Misschien nog wel leuker is een route door de grachten. Midden in Sneek bijvoorbeeld, waar je aan de voet van de historische Waterpoort kunt suppen, of maak een tocht langs een aantal kleine steden waar je vaak onderweg ook nog af kunt stappen voor een pauze op een zonnig terrasje.

weekendje Friesland

De Elfstedentocht fietsen

De tocht der tochten, maar de tijden dat hij op schaatsen voltooid kon worden behoren vooralsnog tot een ver verleden. Gelukkig is er een alternatief, namelijk de Elfstedentocht per fiets. 255 kilometer langs alle elf steden- door de echte bikkels binnen 24 uur afgelegd, maar natuurlijk ook op te breken in etappes. Iets wat ik sowieso aan kan raden want zo maak je van je weekendje Friesland niet alleen een actief maar ook een heel mooi avontuur. Onderweg passeer je namelijk prachtige plaatsen en uitgestrekte landschappen. Die stempelkaart dus even links laten liggen en gewoon rustig fietsen en keihard genieten.

weekendje Friesland

➸ Leg je de Elfstedentocht liever comfortabel in de auto af? Ik maakte er deze te gekke roadtrip van!

Zeilen als een echte Fries

Is een weekendje Friesland voor jou niet compleet zonder in een zeilboot te zijn gestapt? Het middenpunt van zeilend Nederland is toch wel Sneek. Als je kundig genoeg bent huur je eenvoudig een zeilboot bij een van de zeilscholen en verhuurbedrijven. Hulp nodig? Dan kun je ook kiezen voor ‘skûtsjesilen’ met een schipper aan boord. Een stuk prijziger maar wel enorm leuk om meer van de omgeving te zien is een meerdaagse zeiltocht. Valt je weekendje Friesland in augustus? Check dan even het programma van de jaarlijkse Sneekweek. Voor zeilliefhebbers is dit grootste binnenwater zeilevenement van Europa een must, maar ook als je er niets van af weet is het de moeite waard. Overdag is het een drukte van belang op het water, ’s avonds verplaatst dit zich naar de stad waar het nog tot in de vroege uurtjes heel gezellig blijft…

Kajakken door pittoreske dorpjes

Nog even over die elfstedentocht: die is natuurlijk ook per kano of kajak te doen. Voor een kortere trip stem ik voor de route van Stavoren naar Hindeloopen. Een prachtige tocht die je eerst door natuurgebied leidt, waarna je de smalle waterwegen van Neerlands mooiste stadje binnenkomt. Kajak onder bruggen door, langs piepkleine woonhuizen en idyllische haventjes. Mooier dan dit wordt het echt niet!

weekendje Friesland

weekendje Friesland

Ik legde deze route overigens per fiets af. Bij Fietsverhuur Stavoren haalde ik ’s ochtends een fiets op en zelfs met de nodige tussenstops vanwege mooie uitzichtpunten en overstekende schapen zat ik nog voor het middaguur op het terras in Hindeloopen. Meer informatie over mooie fietsroutes en outdoor activiteiten vind je op Friesland.nl.

weekendje Friesland

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!