Een food tour in Istanbul: tips voor lokale specialiteiten en de leukste restaurantjes

Volgens kenners is de Turkse keuken samen met de Chinese en de Franse de meest invloedrijke keuken ter wereld. Het is dan ook niet voor niets dat je tijdens een reisje naar Istanbul niet aan deze overheerlijke keuken kunt ontsnappen. Vrijwel overal waar je in Istanbul komt, valt wat lekkers te eten. Van Balik Ekmek en Pickle Juice in Eminönü tot aan Cherry Kebab in Kadiköy. Er valt zo veel te proeven in Istanbul dat je misschien niet weet waar je moet beginnen. Geen zorgen! Wij hebben lokale specialiteiten én de adresjes waar je ze het beste proeft voor je verzameld zodat jij klaar bent voor een geslaagde food tour in Istanbul!

We starten onze food tour in Istanbul aan de Europese kant van de stad. Op het bekende Taksim plein om precies te zijn. Op het Taksim plein begint de Istiklal Cadessi, een van de langste en bekendste winkelstraten van Turkije. Aan deze winkelstraat vind je veel westerse winkelketens, maar véél blijer maak je ons met iets anders, namelijk Midye Dolma!

Midye Dolma bij Istiklal Cadessi

Midye Dolma, wat letterlijk gevulde mossel betekent, is misschien wel het populairste street food in Istanbul. Je kunt het vergelijken met een broodje haring van de markt in Nederland. De mossel wordt schoongemaakt en gevuld met rijst, kaneel, ui en komijn. Dan wordt de mossel opnieuw gekookt, wat er voor zorgt dat deze zich weer sluit, zo weet een ober ons te vertellen. Bij Turken is dit een mateloos populaire snack en volgens kenners vind je de beste Midye Dolma bij Golden Midye, in een klein zijstraatje van Istiklal Cadessi.

Wanneer je Istiklal Cadessi bergafwaarts uitloopt kom je uit in de wijk Karaköy. Een wijk die erg in ontwikkeling is en populair onder de jongere generatie. Er wordt hier niet alleen op veel plekken alcohol geschonken, maar ook vind je hier verschillende nachtclubs zoals Mitte en Fosil.

food tour in Istanbul
Midye Dolma en Baklava

Baklava bij Gulluoglu

Er zijn twee dingen waar vrijwel iedere Turk het over eens is. 1: Baklava is Turks en niet Grieks. 2: de beste Baklava is te vinden bij Gulluoglu. Dit familiebedrijf in de wijk Karaköy is al meer dan 100 jaar dé nummer 1 als het gaat om deze lekkernij. Bij binnenkomst zie je direct dat je hier te maken hebt met echt vakmanschap. In deze prachtige zaak bestel je welke van de maar liefst 30 Turkse lekkernijen je wilt proeven. Vervolgens worden de Baklava’s, Kanafeh’s en Tulumba’s in gigantische bakplaten uit de oven getrokken, om zo op jouw bord geschoven te worden.

Wining en Dining bij Chez Moi

De jongere generatie Turken houdt van ‘çok eğlenmek’ (Turkse term voor ontspannen en lol hebben), iets wat men het liefste doet met een biertje of een goed glas Turkse wijn. Wining & Dining is om deze reden in de laatste jaren een echt concept geworden in de Turkse hoofdstad. Tijdens een food tour in Istanbul is de wijk Karaköy de beste plek om dit sociale gebeuren te ervaren. Dit gaat in dan veelal gepaard met de westerse keuken. Pizza’s, pasta’s, burgers en tapas zijn hier volop te vinden. Chez Moi biedt, zoals de naam al zegt, veel Franse (en Italiaanse) kwalitatief goede gerechten. Wellicht is pasta niet zo zeer het eerste waar je aan denkt in Istanbul, maar ‘çok eğlenmek’ tussen de locals in Karaköy is onmisbaar tijdens je food tour in Istanbul!

Lion’s Milk bij Levanten Karaköy

Levanten Karaköy is onder de jongere inwoners van Istanbul misschien wel de populairste bar van de stad. Het urban terras bevindt zich onder een hemel van regenboogparaplu’s en tussen met graffiti bespoten garages. Onder begeleiding van Turkse live muziek worden hier dagelijks tot in de vroege uurtjes lokale dranken geschonken. Een vriendelijk serveerster raadt ons ‘Lion’s Milk’ aan, de plaatselijke benaming voor Raki. Het antwoord op de eeuwenoude strijd of Raki nou van Turkse of Griekse afkomst is, is hier wel duidelijk. 

Lees ook: 5 x zien en doen in Istanbul volgens de locals

food tour in Istanbul
Ook proberen: Lion’s milk en Balik Ekmek

Food hotspots in Sultanahmet

Sultanahmet is de wijk die bezienswaardigheden huisvest zoals Aya Sofia, de Blauwe Moskee en het Topkapi Paleis. Uiteraard stuk voor stuk onmisbare attracties. Wél zorgen deze plekken ervoor dat Sultanahmet een wijk is waar meer toeristen dan locals te vinden zijn. Wil je dan ook de echte ‘local’ ervaring? Bezoek dan eerder wijken zoals Kadiköy, Karaköy, Kabataş of Üsküdar. Hier vind je ook de leukste culinaire verrassingen! Maar eerlijk is eerlijk; als je dan toch in Sultanahmet bent, dan zijn er voor je food tour in Istanbul ook zeker hotspots die de moeite waard zijn. Zo vind je hier bijvoorbeeld de indrukwekkende kruidenbazaar van Istanbul en ook de bekende vismarkt van Eminönü.

Balik Ekmek & Pickle Juice in Eminönü

Misschien niet het beste stukje vis dat je in Istanbul zult vinden, maar wél de meest onvergetelijke ervaring. In de looptunnel van Eminönu hoor je de visverkopers al schreeuwen. Vis, gevangen in de Bosporus wordt hier in groten getale bereid. Probeer een tafeltje te bemachtigen bij een van de vele viskopers en vergeet zeker niet Turşu Suyu. Deze felroze drank is gemaakt van augurken (die je er meestal ook doorheen kunt zien drijven). Turşu Suyu betekent dan ook letterlijk ‘augurken sap’. Turşu Suyu wordt traditioneel getrouw gedronken mét een Balik Ekmek (vissandwich) erbij. Je moet er wel van houden, maar de ervaring is sowieso memorabel.

Wil je wél het beste stukje vis van Istanbul proeven? Steek dan de Galatabrug over! Op de kades van Karaköy maken straatverkopers vanaf ongeveer 20:00 de allerbeste viswraps en vissandwiches voor je neus klaar.

Must stop tijdens een food tour in Istanbul: Sehzade Kebab

Meerdere malen uitgeroepen tot een van de beste Kebab’s van Istanbul. En terecht! Sehzade Kebab bevindt zich in een kleine passage net naast het Sirkeci treinstation. Vergeet de oneindige Turkse pizza’s en kapsalons in ons eigen land, want dit is het echte werk. Voor slechts 5,- aten we hier de beste kebab van ons leven. Een Turkse man met een gigantische snor snijdt met passie, voor ons neus de reepjes van de ronddraaiende vleesspies af. Geserveerd met een peterselie salade, een pikante paprikamelange en een Turkse yoghurt, zul je nooit meer genoegen nemen met een vette hap op Amsterdam Centraal.

➸ TIP: de Turkse ervaring compleet maken? Bestel dan Ayran bij je kebab; een Turks-Armeense drank op basis van yoghurt, zout en water.

Food hotspots aan de Aziatische kant

Bij een stedentrip Istanbul blijven de meeste mensen aan de Europese kant. Niet gek, want hier vind je natuurlijk de bekendste highlights. Wél ontzettend jammer, want in slecht 15 minuten steek je met een van de vele ferry’s de Bosporus over naar een geheel ander continent! En dat kun je merken ook. Zo is het Aziatische deel van Istanbul groener en rustiger. Wanneer je een bezoek brengt aan het Aziatische deel van Istanbul kun je een bezoek aan de lokale markt van Kadiköy niet overslaan. Vele inwoners van Europees-Istanbul nemen één keer per maand de ferry om hier de grote boodschappen te komen doen. Dat is niet gek, want Kadiköy is de plek waar boeren vanuit de rest van Turkije (het Aziatische deel) hun verse producten komen verkopen. Een leuke tussenstop tijdens je food tour in Istanbul!

food tour in Istanbul
Je food tour in Istanbul is niet compleet zonder minstens een kebab of twee!

Cherry Kebab bij CiYa Sofrasi in Kadiköy

CiYa Sofrasi staat bekend om haar fameuze cherry-kebab. Een Lamskebab met gekonfijte kersen, pijnboompitten en zilveruitjes. Je kunt het Aziatische deel van Istanbul dan ook niet verlaten vóór je deze lekkernij geproefd hebt. Liever vegetarisch? Binnen vind je een gigantische vitrine met Mezzes, de Turkse variant van tapas. Je mag zelf opscheppen, waarna de kok jouw bord weegt en de prijs bepaalt. CiYa Sofrasi is favoriet bij locals, het is dan ook niet voor niets dat er drie vestigingen in Kadikoy zijn. Zit je op het terras van CiYa Sofrasi? Kijk goed of je een man in pak ziet die heen en weer sprint. Het is de eigenaar die zijn tussen zijn drie restaurants wisselt om te zien of alles op rolletjes loopt. 

Moda Tea Garden

Een onmisbare spot aan de Aziatische kant is ook de theetuin van Moda. Moda Aile Cay Bahcesi ligt in het stadspark van Moda, net ten zuiden van Kadiköy. Studenten bereiden zich hier voor op tentamens, opa’s roken de ene na de andere sigaret tijdens een kaartspelletje en vrouwen lezen de toekomst in elkaars koffie. Het fenomenale uitzicht over de zee van Marmara en de fluitende vogels maken dit tot een van Istanbul’s beste theetuinen. 

TIP: Vanaf de Moda Tea Garden terug naar de ferryterminal van Kadiköy? Neem Tram 3 voor een onvergetelijk ritje door Moda.

Geschreven door - Geen onderscheid hoeven maken tussen werk en passie, dat is misschien wel hét grootste doel van Simon. Schrijver en fotograaf met een fascinatie voor de wereld en haar inwoners. Wordt immens gelukkig van fietsen door grote steden, dieren in het wild én cultuurverschillen.

Wat vind jij? Laat van je horen!