Cristo Redentor

De nieuwe wereldwonderen: Cristo Redentor

Tips voor je bezoek aan een van de meest iconische plekken in Zuid-Amerika

Elke maand nemen we een kijkje bij een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het is de beurt aan Cristo Redentor, oftewel Christus de Verlosser, het kolossale standbeeld van Jezus Christus bovenop een 710 meter hoge berg in Rio de Janeiro. Alles over een bezoek aan dit nieuwe wereldwonder!

Waar vind je Cristo Redentor?

Brazilië, het land van de Amazone, de Pantanal, Iguazu watervallen, maar natuurlijk ook van voetbal en carnaval, is het meest bezochte land van het Zuid-Amerikaanse continent. Rio de Janeiro is niet de hoofdstad (Brasilia) of de grootste (Sao Paolo), maar wel de meest iconische stad. Het standbeeld van Cristo Redentor staat op de top van de berg Corcovado, onderdeel van het weelderige nationale park Tijuca, aan de zuidoostelijke kant van de stad. Eigenlijk kun je het geen park noemen, het is een stukje tropisch regenwoud in de stad.

Cristo Redentor

Wat is er te zien?

Met een treintje, de trem do Corcovado, bestijg je de berg. Onderweg vang je tussen de dichte begroeiing af en toe een glimp op van het uitzicht op de stad. Als je op de stoeltjes aan de rechterzijde van het treintje plaats neemt zie je gedurende de klim de meeste doorkijkjes. Het treintje doet over het bijna vier kilometer lange traject een kleine twintig minuten. Vanaf het eindstation kun je de laatste meters naar de top met een roltrap of een gewone trap afleggen, terwijl langzaam het standbeeld zichtbaar wordt.

Indrukwekkend is het uitzicht op Rio de Janeiro dat zich ontvouwt. Je hebt aan de voet van Cristo Redentor een onovertroffen uitzicht over de verschillende delen van de stad. En natuurlijk op het beeld zelf, waarbij je al omhoog kijkend pas echt beseft hoe groot het is. Voor de mooiste foto’s moet je languit op de tegels liggen om het beeld vast te kunnen leggen.

Cristo Redentor

Hoe kom je er?

Een bezoek aan Rio de Janeiro hoort zeker een onderdeel te zijn van je reis door Brazilië of Zuid-Amerika. Er is zoveel te zien en te doen in de stad. Eenmaal aangekomen in Rio de Janeiro is de voet van de Corcovado, waaraan het gelijknamige station is gelegen, met meerdere transportmogelijkheden bereikbaar. Vanaf de populaire toeristische gebieden Copacabana en Ipanema duurt een taxirit, afhankelijk van de verkeersdrukte, ongeveer een kwartier en zal rond de tien euro kosten. Als je weinig tijd hebt kun je er ook voor kiezen om je met een taxi van en naar de top van de Corcovado te laten brengen. Als je liever gebruik maakt van het openbaar vervoer kun je de metro en de bus nemen. Het station Largo Do Marchado is het dichtstbijzijnde metrostation. Vanaf daar moet je de bus nemen. Op het station staan ook witte personenbusjes te wachten die je zowel naar de voet als de top van de Corcovado kunnen brengen.

Cristo Redentor

Natuurlijk zijn er ook vele aanbieders actief die volledig georganiseerde dagexcursies aanbieden. Een bezoek aan de Cristo Redentor maakt hier, meestal in de ochtend, onderdeel van uit. Het vervoer, entreekaartjes en een gids zitten veelal in het pakket.

Wat kost het?

Voor een vlucht naar Rio de Janeiro moet je zeker aan € 700 denken. Goed zoeken kan lonen, af en toe zijn er goedkopere vluchten beschikbaar. Om te voorkomen dat je constant prijzen in de gaten moet houden kan je de simpele Tooltje extensie downloaden. Daarmee krijg je op verschillende grote vliegticketsites een melding als er extra korting wordt gegeven of als je ticket ergens anders goedkoper kan. De kosten van je accommodatie hangt sterk af van de locatie. Hostels in Rio de Janeiro kosten zo’n € 20 per nacht, terwijl je voor een drie sterren hotel ongeveer € 50 per nacht kwijt bent.

De entree voor het treintje dat ieder half uur rijdt bedraagt € 20 voor een retourtje. Dit geldt dan eigenlijk als de entreeprijs voor de Corcovado. De kosten voor andere typen vervoer naar de top zijn vergelijkbaar of hoger. Dagexcursies worden vanaf zo’n € 50 aangeboden.

Cristo Redentor

Tips voor een bezoek aan Cristo Redentor

Er is veel te doen over de veiligheid in Rio de Janeiro. Laat je bij voorbaat niet afschrikken door allerlei verhalen. Natuurlijk moet je je goed bewust van je omgeving zijn en kun je beter niet op je eigen houtje een favela binnenlopen. De situatie is, met het oog op de Olympische Spelen die volgend jaar plaatsvinden, al behoorlijk verbeterd. Het beste moment om Cristo Redentor te bezoek is vroeg in de ochtend of een uur voor zonsondergang. ‘S ochtendsvroeg is het er rustiger en word je getrakteert op een uitzicht over een nevelachtig Rio de Janeiro. Midden op de dag kan het, afhankelijk van het weer, behoorlijk warm zijn op de top.

Geschreven door - ‘The world is my playground’. Met deze instelling verkent Jos de wijde wereld. Gewapend met een fotocamera en schrijfblok legt hij in woord en beeld zijn ervaringen vast. Reizen is voor hem onderdeel van de eerste levensbehoeften. Er valt nog zoveel te ontdekken.

Wat vind jij? Laat van je horen!