autoroutes in Frankrijk

Hit the road! De mooiste autoroutes in Frankrijk

Frankrijk, het land waar we en masse doorheen sjezen onderweg naar het zonnige zuiden. Verder dan de oersaaie en overvolle Route du Soleil komen de meeste vakantiegangers daarbij niet. Met uitzondering van de Champagnestreek staat La douce France niet bovenaan het lijstje met roadtripbestemmingen. En dat terwijl er echt prachtige autoroutes in Frankrijk te vinden zijn!

Mooiste autoroutes

 

De mooiste autoroutes in Frankrijk: De Route Nationale 7

Amerika heeft de Route 66, de Fransen de Route Nationale 7 of de N7. Van oudsher was dit dé weg richting het zuiden. Beginnend in Parijs (de 0-markering staat bij de Notre Dame!) en eindigend aan de Côte d’Azur. De route kreeg om die reden al gauw de naam ‘Route de Vacances’. Maar met de aanleg van snelwegen raakte de route begin jaren ’70 in ongebruik. Het resultaat? Een route die overloopt van de nostalgie, met aan weerszijden van de weg verlaten dorpjes en vervallen wegrestaurants. Feit is dat je in tegenstelling tot de Route du Soleil op de N7 nog altijd door mooie plaatsjes én noemenswaardige steden rijdt. Trek daarom minstens een week uit voor een van de meest historische autoroutes in Frankrijk en maak tussenstops in steden als Moulins en Avignon!
➸ Klik hier voor een kaart van de Route Nationale 7

autoroutes in Frankrijk

Route Napoléon

Is geschiedenis herbeleven helemaal jouw ding? Dan is de Route Napoléon dé manier om Frankrijk te ontdekken. Deze 324 kilometer lange route volgt het traject dat Napoleon aflegde toen hij uit ballingschap kwam. Het leuke aan deze roadtrip is dat het je niet rechtdoor naar het eindpunt brengt, maar via allerlei slingerweggetjes door de bergen. Onderweg passeer je prachtige plaatsen als Antibes en Grasse, ook een aanrader dus als je niet zo’n geschiedenisfanaat bent!
Klik hier voor een kaart van de Route Napoléon

TIP: Houd je wel van roadtrips maar verplaats je liever niet constant? Boek dan op één of twee strategische plekken een fijn vakantiehuis en neem dat als uitvalsbasis om mooie dagtripjes te maken langs de genoemde routes. Interhome.nl heeft bijvoorbeeld een uitgebreid aanbod aan vakantiehuizen in heel Frankrijk, van karakteristieke woningen tot luxe villa’s. Een hele geschikte manier van roadtrippen over kortere routes of in relatief compacte regio’s zoals de Champagneroute en het rondje Bretagne!

autoroutes in Frankrijk

Route touristique du Champagne

Vooruit, daar is ‘ie dan toch. Hoewel toeristisch, is en blijft het een waanzinnige mooie streek met een van de mooiste autoroutes in Frankrijk. Of 5 eigenlijk, want de Route touristique du Champagne bestaat uit verschillende routes. De idyllische omgeving lijkt gemaakt te zijn voor een roadtrip, met eindeloze champagnevelden, schattige dorpjes en een proeverij op elke hoek van de straat. De diverse routes zijn eenvoudig te volgen via de borden of de kaarten die overal in de dorpjes beschikbaar zijn.
Klik hier voor een kaart van de vijf champagneroutes, inclusief extra info per regio.

Stippel je liever je eigen route uit? Dat deden wij ook! We reden vanuit Reims naar Epernay en Hautvillers, stopten voor wat natuur en actie bij Lac du Der en eindigden in het mooie Troyes. Onze hele route lees je hier. Plan je roadtrip tussen mei en september om de route op haar mooist te ervaren!

autoroutes in Frankrijk

Good to know!
Ga je roadtrippen in Frankrijk? Houd dan rekening met de volgende dingen:

➸ Tol: Frankrijk wemelt van de tolwegen. Gelukkig hebben we het dan vooral over de saaie snelwegen, zoals de Route du Soleil. Geen roadtrip materiaal als je het ons vraagt, dus die kan je sowieso beter vermijden. Op de Route Nationale 7 vind je bijvoorbeeld nergens een tolweg, maar het kan in Frankrijk best eens gebeuren dat je tussen de mooie binnendoorweggetjes een stukje snelweg meepakt en toch voor een tolpoort komt te staan. Een creditcard is praktisch om snel door deze checkpoints te komen!

➸ Frankrijk houdt er wat regeltjes op na die wij in Nederland niet kennen. Check daarom voor vertrek altijd de verkeersregels op je bestemming zodat je op de hoogte bent van alle bijzonderheden. Zo hoor je op de Franse wegen altijd een fluorescerend vestje in de auto te hebben én twee alcoholtesten. Houd er rekening mee dat deze laatste ook het NF-keurmerk moet hebben.

autoroutes in Frankrijk

➸ Lees ook: Een roadtrip door het Franse Picardië

Pyreneeënroute

Aan mooie landschappen in Frankrijk geen gebrek. Van uitgestrekte lavendel- en wijnvelden tot rollende heuvels aan de horizon. Maar wie houdt van wat meer variatie en uitdaging kan zijn geluk niet op in het uiterste zuiden. De Pyreneeën dagen je uit voor een van de meest spectaculaire autoroutes in Frankrijk, genaamd de ‘Route des Cols des Pyrénées’. Aan de grens met Spanje rij je vanuit het westelijk gelegen Hendaye dwars door de bergen naar Cèrbère. Pak de kaart erbij en rij deze prachtige coast-to-coast route met bijzondere tussenstops verdeeld over maar liefst 10 bergpassen. Onze tip? Onderbreek de route voor een nachtje of twee in het dwerglandje Andorra!
Klik hier voor een kaart van de ‘Route des Cols’, inclusief informatie over tussenstops en overnachtingen.
autoroutes in Frankrijk

Rondje Bretagne

Dat Frankrijk een land van uitersten is, bewijst Bretagne wel. Een stukje Frankrijk dat eigenlijk helemaal niet zo Frans voelt. Met ruige kusten, witte stranden en unieke historie uit de steentijd is dit een landje op zich. Volg voor deze autoroute de Bretonse kust vanuit Saint Brieuc via Brest en Carnac en eindig in de levendige stad Nantes.

autoroutes in Frankrijk

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

12 thoughts on “Hit the road! De mooiste autoroutes in Frankrijk”

  1. Hoi Peter, bedankt voor je reactie. Het is een twijfelachtige situatie. Websites zoals ANWB, die over het algemeen toch betrouwbaar zijn op dit gebied, adviseren nog steeds om ze mee te nemen. In theorie zou het nog altijd verplicht zijn om de testers mee te hebben, er staat alleen geen boete op als je ze níet hebt. Ons advies in deze situatie: Leg er voor die paar euro een of twee in je auto en je weet zeker dat je goed zit!

  1. Hallo Marcel. Er staat voor elke genoemde route een linkje in de tekst (‘Klik hier voor…”) naar een gedetailleerde kaart, vaak met uitleg van tussenstops en extra informatie zoals overnachtingen en bezienswaardigheden. Goede reis!

  1. Hallo Rob! Dat klopt, onze tip voor Bretagne is namelijk niet gebaseerd op een officiële autoroute. Je kunt hier naar eigen inzicht een route rijden, ons advies is alleen om dit te doen vanuit Saint Brieuc en via Brest naar Nantes, maar er zijn veel meer opties mogelijk. Als je meer informatie zoekt over bezienswaardigheden en tussenstops die de moeite waard zijn, dan wil ik je verwijzen naar de website van Bretagne: http://www.bretagne.nl. Goede reis!

  1. Hallo Lara, Leuk dat je plannen hebt om naar het mooie Bretagne te gaan! In de reactie hierboven kun je mijn antwoord zien op dezelfde vraag die eerder is gesteld. Geen exact kaartje dus helaas, maar ik hoop dat je met die informatie verder kunt, fijne reis alvast!

 1. hallo Naline, wat leuk dat ik deze site ontdek. Ik krijg namelijk ook vlinders van roadtrips maar het komt er steeds niet van. Nu wil ik graag met mijn 9- jarige dochter naar zuid- frankrijk waar we bij het Lac de Montbel een week gaan verblijven. We hebben vantevoren 5 dagen om naar het zuiden te reizen. Liefst willen we ook naar zee…. Welke route zou dan een aanrader zijn?

  Groetjes,
  Rosina

 2. De route nationale 12 (RN12 of N12) van Parijs naar Bretagne is ook zo’n leuke weg. Maar vooral het oude stuk van Parijs naar Dreux met de nog altijd open zijnde restaurantjes en andere aanlegplaatsen van voor de oorlog.

Wat vind jij? Laat van je horen!