Eilandhoppen op de Azoren: het mooiste van 9 paradijsjes
De hoogtepunten van de Portugese archipel
Wie de wereldkaart erbij pakt zal het zonder vergrootglas nauwelijks kunnen ontdekken. De Azoren vormen minuscule stipjes in de Atlantische Oceaan, bijna 1400 km buiten de kust van Portugal. De archipel bestaat uit negen bewoonde eilanden en acht onbewoonde. Ieder eiland heeft zijn eigen hoogtepunten, zijn eigen sfeertje en gewoonten. Wil je het mooiste van deze bestemming ervaren? Combineer er dan een paar, de meeste eilanden zijn namelijk met vliegtuig of ferry onderling reuzegoed bereikbaar. We noemen de hoogtepunten voor een rondje eilandhoppen op de de Azorren!
São Miguel: het startpunt
Het oppereiland van de Azoren: São Miguel is het grootste en ook populairste eiland van de archipel. Voor de andere eilanden moet je eerst hier een tussenstop maken, waarmee het ook gelijk een ideaal startpunt vormt. Niet te missen op São Miguel is de natuur in het binnenland. Maak een trekking naar Lagoa do Fogo (het meer van het vuur) of huur een auto en trek er op uit langs de kratermeren van Sete Cidades: Lagoa Azul en Lagoa Verde- de namen zeggen al genoeg. Rij langs het viewpoint Vista do Rei of laat de auto even staan en maak een mooie trekking. Een ander hoogtepunt zijn de stranden. In het noorden, vlakbij het schilderachtige dorpje Mosteiros, vind je een gitzwart lavastrand, terwijl je bij Melicias, vlakbij de hoofdstad Ponta Delgada, een uitgestrekt zandstrand treft. Verwacht echter nergens paradijselijke witte stranden, je bent tenslotte op een vulkanisch eiland.
TIP: Vliegen naar de Azoren kan je met diverse airlines. De enige rechtstreekse airline is TUI, waarbij je in zo’n 4 uur van Amsterdam naar Sao Miguel of Terceira vliegt. Met TAP Portugal maak je eerst een tussenstop in de Portugese hoofdstad. (Prima excuus voor een stedentripje Lissabon!)
Tijdens het eilandhoppen op de Azoren zal je geen levendigere plek treffen dan de hoofdstad van São Miguel. Je vindt er historische gebouwen als de imposante kerk Igreja Matriz de São Sebastião, het aan het water gelegen plein Praça de Gonçalo Velho Cabral en het klooster en bedevaartsoord Convento de Nossa Senhora de Esperança. Deze gaan hand in hand met de moderne hoogbouw, hotels en vele restaurantjes, bars en clubs. Je ziet hier dan ook verreweg het meeste toerisme.
Terceira: cultuur en historie
Vanaf São Miguel vlieg je in zo’n 40 minuten naar Terceira, dat haar naam te danken heeft aan het feit dat het als derde eiland werd ontdekt. Voor wat cultuur snuiven zit je hier goed, want het eiland heeft prachtige historische steden. De hoofdstad Angra do Heroísmo staat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en het is heerlijk om een ochtend te struinen door de kleurrijke straatjes. Lunch aan de haven en spendeer de middag met watersporten als windsurfen of zeilen. Voor duikliefhebbers ligt er in de baai van Angra een groot archeologische park met twee scheepswrakken.
Vervolg je reis daarna naar de andere kant van het eiland, waar de badplaats Praia da Vitoria op je wacht. Een grappig feitje: het is van Angra do Heroísma naar Praia da Vitoria nog geen 20 minuten rijden, maar het klimaat kan er aanzienlijk verschillen. Is het in Angra bewolkt, rij dan naar Praia en de kans is groot dat daar de stranden vol liggen!
Het binnenland van Terceira staat in het teken van outdoor. Hikers komen af op de avontuurlijke black mysteries trail, maar ook ter paard of per jeep kan je perfect de highlands verkennen. Een hoogtepunt is de lavagrot Algar do Carvao; een mystieke ondergrondse lava tunnel die sprookjesachtig is verlicht. Overnachten kan je op Terceira in mooie Pousadas met als absolute hoogtepunt Quinta do Martelo. Je vindt de omgebouwde boerderij vlakbij de hoofdstad en waant je er in het Terceira van een paar eeuwen geleden. De oude boerderijen zijn nu een B&B in de stijl van een soort Azoriaans openluchtmuseum. Overnacht je hier niet, bezoek dan in ieder geval het bijbehorende restaurant met lokale specialiteiten!
Pico: natuur en wildlife
Natuurliefhebbers kunnen hun rondje eilandhoppen op de Azoren beperken, want Pico heeft het eigenlijk allemaal. Deze jongste telg van de archipel is weliswaar klein, maar in outdoormogelijkheden meer dan groots. Wildlife ontmoeten kan je op geen enkele plek beter dan hier, dus boek bij Pico Sports een tour om walvissen te spotten, te zwemmen met dolfijnen of duiken met haaien.
Het hoogtepunt voor hikers ligt op ruim 2300 meter: Monte Pico. De klim kost je een volledige dag, maar brengt je wel op de allermooiste plekjes. Een sneller alternatief is een auto huren en zelf het binnenland in gaan. Verkeerd rijden kan op Pico niet: er leidt maar één weg naar Monte Pico. Hoewel hij je niet helemaal naar de top brengt, kom je wel langs waanzinnige uitzichtpunten, kraters en vulkanische grotten. Vergeet geen tussenstop te maken bij Gruta das Torres, tenzij je claustrofobie hebt. Ook niet te missen hier: de lokale wijn! Je ziet de bijzondere wijnranken overal tussen de lavastenen groeien. Neem plaats in een van de gezellige restaurantjes in het stadje Madalena en proost op dit uitzonderlijk mooie paradijsje!
Faial: duizelingwekkende krater
Vanaf Pico is overbuurman Faial al goed te zien, de twee liggen dan ook maar 7 kilometer uit elkaar. Stap in de haven van Madalena op de ferry en 30 minuten en een paar euro verder stap je uit in Horta op Faial. Wie naar Faial gaat wil één plek absoluut niet missen: de Cabeço Gordo Caldera. Een berg van ruim 1000 meter hoogte met een krater van 2 km breed en 500 meter diepte. Bovenaf heb je een indrukwekkend uitzicht in de krater met op de bodem een meer. De hoofdstad Horta is een verassend levendige stad voor zo’n klein eilandje en zeker een middagje sightseeing waard. Sla daarbij de haven niet over. Het is een van de belangrijkste havens voor cruiseschepen en jachten die de Atlantische Oceaan bevaren. Schippers en zeilers lieten daarbij al ontelbaar veel berichten en tekeningen achter op de muren in de haven. Een indrukwekkend gezicht!
Sao Jorge: hikers paradise
Ook wel het hikers paradise van de Azoren. Sao Jorge heeft geen grootse attracties of bezienswaardigheden. Het gemoedelijke eiland met 10.000 inwoners trekt voornamelijk natuurliefhebbers die hier komen voor lange wandelingen en bird watching. Een van de mooiste routes brengt je naar het hoogste punt en dan weer naar beneden via Fajã do Santa Cristo met haar mooie kerk en lagune. Uniek aan Sao Jorge is de kaas die er wordt gemaakt, je ziet op het eiland kleine fabriekjes staan waar hard wordt gewerkt aan deze lokale specialiteit. Zeker proeven!
Flores: zwemmen in watervallen
Het heeft de twijfelachtige eer het vochtigste eiland van de Azoren te zijn, maar als gevolg hiervan is het eiland wel één groen paradijs. Bijzonder aan dit eiland is dat het barst van de watervallen. Aan zee tussen Fajãzinha en Fajã Grande vind je het mooiste stukje kustlijn van de hele archipel. Dat heeft het te danken aan de aanwezigheid van meer dan 20 watervallen. In een aantal daarvan kun je zelfs zwemmen, namelijk in Poço do Bacalhau en Ribeira Grande. Canyoningen is een van de populairste activiteiten, je klimt en klautert dan door de rivieren, over rotsen en dwars door watervallen.
Corvo en Graciosa: rust en ruimte
Deze twee kleinste eilanden van de hele archipel trekken vooral rustzoekers. Op Graciosa zijn de warmwaterbronnen en zwavelhoudende meren de grootste bezienswaardigheid. Met name Caldeira en de Furna do Enxofre zijn spectaculair. In deze enorme krater is een tunnel gemaakt waardoor je er met de auto in kunt komen. Je vermaakt je hier met gemak een dag met wandelingen en een picknick in de intens groene oase. Zwemmen kan je er niet; onder het wateroppervlak is het kokend heet. Ga daarvoor naar Carapacho, een kuuroord op het zuidelijkste puntje van Graciosa.
Santa Maria: de mooiste stranden
Ben je een strandliefhebber? Dan is een bezoek aan Santa Maria tijdens het eilandhoppen op de Azoren absoluut een must. Praia Formosa is namelijk verreweg het mooiste zandstrand van de hele archipel. Buiten dat staat Santa Maria bekend als surfeiland, vanwege de ruige rotsen zijn lang niet alle eilanden daar geschikt voor. Typisch zijn ook de wijngaarden die gebouwd zijn op terrassen en de bizarre rotsformatie in Mabusca. Historisch is het hier ook zeker: Anjos op Santa Maria is namelijk de plaats waar Columbus aanlegde tijdens zijn reis naar huis.
Eilandhoppen op de Azoren
Ga jij binnenkort eilandhoppen op de Azoren? De bestemming is te mooi en het eilandleven te gemoedelijk om je er doorheen te haasten. Tenzij je er een maand voor uittrekt doe je er dan ook verstandig aan om hooguit drie eilanden te combineren. Hou er daarnaast rekening mee dat accommodatie op de kleinere eilanden beperkt is. Wil je langer verblijven of zeker zijn van een fijne locatie, dan doe je er goed aan om vooruit te boeken. Vliegen kan je vanuit Nederland rechtstreeks op São Miguel. Een retourtje heb je al voor 300 euro, maar de vliegtijden kunnen nogal ongunstig zijn. Een comfortabele en betaalbare optie om ook midden in de nacht van en naar het vliegveld te komen is taxiservice Tinker.
Voor alle eilanden geldt dat het klimaat wisselvallig en onvoorspelbaar is. De beste reisreis is het voor- en najaar, maar ook dan kan je alle weertypes op één dag voorbij zien komen. Voor het spotten van wildlife zijn de Azoren een topbestemming, maar hiervoor geldt dat het seizoensgebonden is. Meer inspiratie op doen voor het eilandhoppen op de Azoren? Bekijk het fotodagboek van ons bezoek aan Pico en Terceira en lees meer over de natuur en wildlife op Pico.
Foto’s: Brett, Voyages Lambert, Guillaume Baviere, Julen Iturbe-Ormaetxe, Carlos Luis da Cruz, Maria Cartes (header)
Hi Naline, ik zie dat dit artikel al weer even geleden geschreven is, maar ben heel benieuwd of je je ook nog tips kunt herinneren qua accommodatie op de Azoren. Hoor het graag!
Hi Valerie! Ik kan je helaas hiervoor geen tips uit eigen ervaring geven, want ik heb het grootste gedeelte van mijn reis met een aantal anderen in een huis van een local overnacht. De situatie is verder heel afhankelijk van welk eiland je kiest. Zo heb je op de grotere en bekendere eilanden echt genoeg keus uit hotels en appartementjes, zeker op Sao Miguel is dat het geval en ook op Terceira zijn flink wat opties. Op de kleinere eilanden is de keuze beperkt en kan ik je zeker aanraden om op tijd te boeken. Op Pico zijn bijvoorbeeld nagenoeg geen hotels, maar heb je wel weer hele leuke vakantiehuisjes. Online zou je vast een hoop moeten vinden en anders kan in dit geval een reisbureau zeker uitkomst bieden.
Geen concrete tips voor adresjes dus, maar hoop dat je hiermee verder kan. Succes!
Dankjewel! Ik heb inmiddels twee leuke vakantiehuisjes gevonden (hoop ik! ;)).
Hoi Naline,
Wat een ontzettend leuk artikel! Wij gaan in augustus naar de Azoren en ik ben aan het dubben over welke eilanden en hoeveel eilanden we zullen aandoen. Ik vroeg mij af hoeveel eilanden jij zou adviseren te bezoeken voor een tijdsbestek van 19 dagen? We willen de mooiste stukjes zien en ook wat relaxdagen hebben om bij te komen van onze bruiloft 😉
Hoi Maxime, Azoren als honeymoon bestemming, wat te gek! Dat gaat zeker een mooie reis worden! Als je het rustig aan wilt doen en ook echt de tijd wil hebben om op de eilanden rond te reizen, dan zou ik zelf voor 3 eilanden gaan, waarvan 2 dichtbij elkaar liggen. Een mooi combinatie is bijvoorbeeld Sao Miguel, het ‘hoofdeiland’ en Pico en Fajal, of Terceira en Sao Jorge. Op die manier heb je het comfort van Sao Miguel, wat een prachtig eiland is maar waar je ook meer toerisme en dus meer voorzieningen hebt zoals mooie accommodaties, keuze uit restaurants en genoeg sfeer en levendigheid op straat. Eilanden als Pico en Faial (Sao Jorge ook overigens) zijn veel meer op de natuurliefhebber ingesteld. Op deze eilanden is het allemaal wat meer basic maar daardoor ook een stuk ongerepter wat ook een hele bijzondere ervaring is. Daar zit je echt midden in de natuur!
Tussen Sao Miguel en Pico (Terceira volgens mij ook) kan je vliegen en vervolgens kan je tussen de eilanden in die groep de boot pakken. De afstanden zijn heel schappelijk waardoor je weinig tijd aan verplaatsen kwijt bent en bovendien gaan er op deze route regelmatig ferries. Afhankelijk van je wensen kan je dan ook best nog een extra eiland meepakken!
Succes met de voorpret van de huwelijksreis!
Beste Naline,
Ik ga eind augustus voor 10 dagen naar de Azoren. Het is een bestemming die al langer in mijn verlanglijstje stond. 10 dagen is niet lang, is het te doen om meer eilanden te zien in zo een korte tijd en wat is echt een must.
Je schrijft mooi, mooie site, mooie verslagen.
Vriendelijke groet,
Sofia
Hallo Sofia, bedankt voor je complimenten! En een mooie reis heb je voor de boeg. In 10 dagen kan je best wat zien hoor, zeker als je eilanden kiest die niet te ver van elkaar liggen zodat je zo min mogelijk tijd verliest met verplaatsen. Ik zou aanraden om sowieso een aantal dagen op Sao Miguel te verblijven, daar is enorm veel te zien en omdat dit het ‘hoofdeiland’ is, is het makkelijk te bereizen. Dat zou je dan bijvoorbeeld kunnen combineren met een bezoek van twee nachten aan Pico en een dagtrip naar Fajal; deze eilanden zijn erg dicht bij elkaar gelegen en goed te combineren. Als je op de website zoekt op ‘Azoren’ dan vind je nog meer tips van mij voor een bezoek aan deze eilandengroep.
Ik wens je in elk geval heel veel plezier. Waar je ook besluit heen te gaan in de Azoren: het wordt sowieso een waanzinnig mooie reis!
Groeten, Naline
Hoi Naline, hoeveel dagen zou je aanraden op Santa Maria?
Hi Naline,
Wat een fijne tips.
Ik ben voornemend op deze zomer in mijn eentje een trip te maken door Portugal en wil ook de Azoren aandoen. Nu heb ik Sao Miguel op het oog en Flores spreekt mij ook aan. Terceira wellicht ook. Allemaal met het vliegtuig denk ik. Hoeveel dagen raad jij elk eiland aan en weet je toevallig ook welke route hierin het meest logische is (qua reistijd etc.). Ik kom vanaf Lissabon en denk daarna nog naar Madeira door te gaan.
Hoor graag van je.
Alvast bedankt en een fijne avond.
Groeten, Sarah